Avond4Daagse 17  t/m  21 juni 2024

Historie

Geschiedenis van de Avondvierdaagse in Sleeuwijk   (door dhr. Wim Marinissen)

Het verschijnsel Avondvierdaagse ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog in enkele plaatsen in het Gooi toen de bezetter de Vierdaagse verbood. ‘Als we geen vier dagen mogen wandelen, dan maar vier avonden’, werd er geredeneerd en de eerste Avondvierdaagse was een feit.

In Gorinchem wordt de Avondvierdaagse gelopen vanaf 1946. In augustus 1963 trok een leerkracht van De Morgenster de stoute schoenen aan en met zes leerlingen stak ze de rivier over om vier avonden te gaan wandelen in Gorinchem en omgeving. In 1964 waren dat 20 deelnemers en elk jaar groeide dat aantal. Gingen de deelnemers vanuit Sleeuwijk eerst nog met de pont, later op de fiets de brug over en weer later met auto’s. De vierde avond werd vervolgens via busvervoer geregeld. Inmiddels was ook de Burg Verschoorschool (vanaf 1966?) mee gaan doen.

Doordat het leerlingenaantal bleef groeien, werd in overleg met het Comité Avondvierdaagse Gorinchem in 1982 besloten om Sleeuwijk de ruimte te geven om de eerste drie dagen in Sleeuwijk en omgeving te laten lopen en alleen het defilé in Gorinchem mee te doen.

Vanaf 1989 kregen we de mogelijkheid om alle avonden in Sleeuwijk te lopen. Onder muzikale begeleiding van showkorps Wilhelmina, zowel jeugd als senioren, werd het defilé feestelijk afgesloten. Dat moest wel op donderdagavond, omdat de korpsen ook op vrijdagavond in Gorinchem meededen. In de beginjaren zorgden ook ONS uit Nieuwendijk en soms ook het Muziekske uit Sleeuwijk voor de vrolijke afsluiting. Van alle deelnemende organisaties en verenigingen werd jaarlijks het deelnamepercentage bepaald. De deelnemende organisatie met het hoogste percentage werd beloond met een beker. Doordat de Avondvierdaagse in Sleeuwijk populair was en goed georganiseerd werd, leverde dat steeds veel deelnemers op. De prijzenkasten van De Morgenster en Verschoorschool werden behoorlijk goed gevuld. Vanaf 2008 sloten ook basisscholen uit Oudendijk en Woudrichem aan bij Sleeuwijk.

In Sleeuwijk werd de 5 en 10 km aangeboden en gelopen. Veel kinderen behaalden in groep 8 hun 7de, soms 8ste medaille. De hele organisatie was alleen mogelijk met veel begeleiding van ouders en andere vrijwilligers. Zeker de plaatselijke EHBO was onmisbaar en deed met veel plezier mee met blaren prikken en veilig oversteken.  

Inmiddels was op de scholen de interne discussie gaande of de organisatie van de Avondvierdaagse tot een primaire verantwoordelijkheid van de school gerekend mag worden. Kunnen we de Avondvierdaagse behouden, maar het anders gaan regelen? Hoe kunnen we de Avondvierdaagse meer tot een dorpsactiviteit maken, los van de school? Hoe kunnen we de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de kinderen tijdens deze activiteit beter garanderen?

In 2013 loopt De Morgenster voor de 51ste en Verschoorschool voor de 49ste (?) keer mee als school. Het zal de laatste keer blijken te zijn.

In 2014 wordt het Avondvierdaagse Comité Sleeuwijk opgericht en krijgen ouders en kinderen voor het eerst de mogelijkheid om individueel of in groepjes in te schrijven en deel te nemen. Het comité bestaande uit vrijwilligers biedt de mogelijkheid voor het wandelen van 3, 5, 10 en 15 km. Ze hebben de Avondvierdaagse Sleeuwijk opnieuw op de kaart gezet en zijn inmiddels aan hun eerste jubileum toe.   

            

Sleeuwijk, april 2019

Ook Mevrouw Cas Heijink is voor ons in de historie gekropen. Hierbij een verslag van al die jaren zoals zij enige tijd geleden aan ons heeft vertelt.
 
In 2019 zal er voor de 57e keer een avond4daagse worden gelopen in Sleeuwijk.
 
Een verslag van al die jaren “ wandelen in Sleeuwijk” is wel de moeite waard, toch!
 
In 1962 was de eerste wandeling met een klein groepje op de fiets naar Gorinchem.
Juf Ida Dijkema  is hiermee begonnen en  Wim Heijenk nam het over tot 1992.
 
De groep werd groter en was fietsen haast ondoenlijk en vanaf die tijd, zo ongeveer
1970  werden auto’s  ingeschakeld. Toen ook dit werd steeds lastiger ging worden, moest men weer wat anders bedenken en werden bussen ingezet .
 
Maar steeds meer verkeer ,de files bij de brug ,opstoppingen  in de binnenstad  was
een ellende. Er zat niets anders op dan  een betere oplossing te bedenken. En ja gelukt.
 
We blijven lopen  alleen  , anders.  In  overleg met de commissie  Gorinchem werd
besloten de wandelaars in Sleeuwijk zelf te  laten wandelen.  Met alleen de laatste avond
nog  in Gorkum. Daar was het één groot feest met alle scholen .
De start was buiten de Waterpoort, hier werd de winnaar van het jaar  bekend gemaakt en aangezien Sleeuwijk “ de Morgenster” altijd de meeste deelnemers had werd  er keer op keer de 1e Prijs   met  veel bekers gewonnen!  Nog lang te zien geweest in de prijzenkast van de School aan de Tienhont.
 
Na de uitreiking volgt het defilé en meester Heijenk had verzonnen: Als ik fluit  gaan de handen omhoog  en juich zo hard mogelijk! Hoera! hoera! voor Sleeuwijk”. Geweldig gezicht was  zo  roepend door de stad!! 
 
Na enkele jaren vonden we het toch beter  om de  avond4daagse helemaal in Sleeuwijk te houden  en dat bevalt nog steeds prima. Beide scholen liepen samen door Sleeuwijk en omgeving of ze het altijd al deden.
 
De burgemeester van Werkendam stond dan ergens bij het”Medisch Centrum” het Defilé af te nemen. 
Tot slot.  Het zou geweldig zijn om straks in ons dorp
gezamenlijk  de start te maken  voor de wandel vierdaagse vanuit , de Nieuwe School Leerlingen  van de Verschoorschool en de Morgenster, die elkaar vinden en op stap te gaan.
 

Cas Heijenk-Caspers,
Oud lerares Morgenster Sleeuwijk.
Zelf meegelopen tot 1992.   

 

Aanvulling webmaster:

In het voorjaar van 2014 hebben de gezamenlijke scholen aangegeven, het organiseren van een avond4daagse niet tot de kerntaken van een school behoord. Echter was er wel de wens om de avond4daagse in Sleeuwijk te laten voortbestaan. Hierop is een werkgroep samengesteld welke gezamenlijk zijn gaan bekijken om de organisatie op een andere wijze  vorm te geven. Vanuit deze werkgroep is toen de organisatie opgepakt en werd er daardoor ook voor het eerst in de geschiedenis niet meer gestart vanuit de school maar vanuit de toen net geopende nieuwe winkelcentrum De Nieuwe Es.

Na afloop van deze editie  zijn er vanuit deze werkgroep initiatieven genomen waaruit vervolgens de oprichting van de Stichting Avond 4 Daagse Sleeuwijk is ontstaan.

Zo kon in 2015 eerste avond4daagse plaats vinden die georganiseerd werd door de huidige stichting. Dit jaar was tevens het jaar dat er een nieuwe afstand is geïntroduceerd, de 3 kilometer. Een jaar later kwam er zelfs een 4e afstand bij de 15 kilometer, zo kon er worden tegemoet gekomen aan de wandelaars die per avond wat minder of juist meer wilde lopen.

Tot en met 2017 hebben we gebruik gemaakt van diverse startlocaties in het winkelcentrum de Nieuwe Es.

Nadat in 2018 de Brede school in gebruik is genomen konden we terugkeren naar een oude traditie door de start van de avond4daagse vanuit de school te laten plaatsvinden.

In 2020 is een heel bijzonder jaar geworden, vanwege de uitbraak van de Corona (covid-19) pandemie waren we gedwongen om van organisatie af te zien. Echter dankzij de KWBN en e-Routes zijn we in staat om een @home editie aan te bieden waardoor toch iedereen de mogelijkheid gegeven wordt een eigen avond4Daagse te lopen en hebben we zo toch nog diverse medailles uit hebben kunnen delen. 

Ook in 2021 is de Avond4Daagse op deze wijze georganiseerd. 

Gelukkig konden we in 2022 de draag weer oppakken en hebben we weer een mooi wandelevenement kunnen organiseren.

Vanaf de oprichting van de stichting hebben we alle jaren in de derde week van juni ons wandelevenement gehouden.

In 2024 ontstond er een lastige situatie in verband met de activiteiten op school. In overleg met de scholen hebben we besloten om éénmalig de avondvierdaagse te spreiden over 5 avonden. Hetgeen organisatorisch wel lastiger was maar de deelnemers toch de gelegenheid geboden hebben om 4 avonden te kunnen wandelen.

                                                                                                   
 
                                                           
                              
Zoeken op de website
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KWBN

KWBN

De Morgenster

De Morgenster

Burgermeester Verschoorschool

Burgermeester Verschoorschool

Rabobank Altena

Rabobank Altena

Albert Heijn Sleeuwijk

Albert Heijn Sleeuwijk

Travelvision

Travelvision

Grand Cafetaria ICI

Grand Cafetaria ICI

Carlock Systems

Carlock Systems

Trema Kinderopvang

Trema Kinderopvang

Bakkerij Verba

Bakkerij Verba

De Haan Zonwering

De Haan Zonwering

Gemeente Altena

Gemeente Altena

ASN Autoschade Gorinchem

ASN Autoschade Gorinchem

PIMs vers & groen

PIMs vers & groen

Cafetaria 't Vinkenestje

Cafetaria 't Vinkenestje

Jack Oosterwijk carrosserie en aanhanwagens

Jack Oosterwijk carrosserie en aanhanwagens

Dacom bv Maritiem

Dacom bv Maritiem

MTM Metaaltechniek Moree

MTM Metaaltechniek Moree

Dokman tandprotheische ptaktijk

Dokman tandprotheische ptaktijk

EHBO Sleeuwijk

EHBO Sleeuwijk

Radio A-Fm

Radio A-Fm

Uitwijkse en Zandwijkse molen

Uitwijkse en Zandwijkse molen

Uitwijkse en Zandwijkse molen

Uitwijkse en Zandwijkse molen

Bloem en Trend

Bloem en Trend